Man uit Sleen krijgt voorwaardelijke celstraf voor aanrijden 12-jarige jongen

ongeveer 2 maanden geleden gepubliceerd

Een man uit Sleen, die kampt met psychische problemen, is veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van drie maanden voor het aanrijden van een 12-jarige jongen. Hij moet het slachtoffer ook een schadevergoeding van 250 euro betalen. De man en zijn moeder hadden al lange tijd te maken met pesterijen van jeugd uit de buurt.

Incident en de rechtzaak

Het incident vond plaats op 8 december 2022. Volgens de verklaring van de verdachte, trof zijn moeder twee jongens van ongeveer 12 jaar oud aan bij hun huis. Terwijl één van de jongens wegrende, bleef de ander op de oprit staan. Deze jongen werd verderop in de straat van achteren aangereden door een auto, bestuurd door de verdachte.

De man was niet aanwezig bij de rechtszaak en had geen advocaat. Zijn moeder hoopte namens haar zoon het woord te kunnen voeren, maar kreeg daarvoor geen toestemming van de politierechter.

Oordeel van de officier en de rechter

De officier van justitie benadrukte dat de man een groot risico had genomen door de jongen aan te rijden. Hij reed met een snelheid van 25 kilometer per uur, wat kon leiden tot ernstig letsel. Ondanks de twijfels van reclassering of de verdachte in staat is een taakstraf uit te voeren vanwege zijn mentale problemen, eiste de officier een taakstraf van 150 uur en een voorwaardelijke celstraf van 4 weken.

De rechter verklaarde de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar. Hij veroordeelde de man tot een voorwaardelijke celstraf van drie maanden met een proeftijd van twee jaar. De taakstraf liet de rechter achterwege. Hij benadrukte dat het onacceptabel is dat de man zijn auto als wapen heeft gebruikt, ondanks zijn psychische problemen en de pesterijen van de lokale jeugd.